Μειώνονται σταδιακά οι κρατικές επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά
Στα ύψη βρίσκεται ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται σήμερα στα 274, 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αν και σημειώνει πτώση κατά 3% σε σχέση με χτες, αποτελεί για άλλη μια φορά την υψηλότερη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα κράτη που δεν βιάστηκαν να μειώσουν τη λιγνιτική παραγωγή τους όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή η Γερμανία και η Πολωνία, έχουν σήμερα τιμές περί τα 174 και τα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 40% και 60% χαμηλότερα.
Με τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική να κινείται στη ζώνη των 270-300 ευρώ την τελευταία εβδομάδα του Γενάρη, την οποία θα κληθούν να την πληρώσουν το Φεβρουάριο οι τελικοί καταναλωτές, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και τον επόμενο μήνα.
Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των χωρών της Ε.Ε. με το ακριβότερο ρεύμα το 2021
Δεν θα ήταν άλλωστε δυνατό να κάνει διαφορετικά αφού με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, η χώρα μας το 2021 βρέθηκε στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι τον Δεκέμβριο 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι το μήνα Ιανουάριο, ίσχυσε ένα διαφορετικό σχήμα κρατικών επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με των τριών προηγούμενων μηνών, το οποίο ήταν ευνοϊκότερο προς τις επιχειρήσεις, αλλά δυσμενέστερο προς τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο έχει προβλεφθεί ότι θα επιδοτηθούν με 42 ευρώ και με 54 ευρώ τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση (Ε1), χωρίς άλλα κριτήρια εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας και όχι όλες ανεξαιρέτως οι παροχές ρεύματος όπως ίσχυε το προηγούμενο τρίμηνο. Οι παροχές που καλύπτονται από την επιδότηση του Ιανουαρίου είναι 4.200.000 ενώ άλλες 3.000.000 παροχές που αντιπροσωπεύουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες μένουν εκτός.
Ποιοι έμειναν εκτός επιδοτήσεων τον Ιανουάριο
Το σχήμα αυτό έχει αφήσει εκτός επιδότησης τα νοικοκυριά των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από την πατρογονική εστία, επειδή το σπίτι που νοικιάζουν οι φοιτητές κατά κανόνα το δηλώνουν οι γονείς τους στη φορολογική τους δήλωση, ως δεύτερη μισθωμένη κατοικία ενώ δεν ξέρουμε ακόμη γιατί δεν έχει διευκρινιστεί (θα το μάθουμε τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου που θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί μηνός Ιανουαρίου) αν θα καλύψει ή όχι τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν μεταφέρει στο όνομά τους τον μετρητή του ρεύματος.
Ευνοϊκότερο προς τις επιχειρήσεις
Αντίθετα, το σχήμα επιδοτήσεων του μηνός Ιανουαρίου, ήταν ευνοϊκότερο προς τις επιχειρήσεις καθώς με ορατή στόχευση να συγκρατηθεί το κύμα ακρίβειας, για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών καλύφθηκαν με επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσής τους.
Για το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χτες ο Χρ. Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις θα είναι περαιτέρω μειωμένες για τα νοικοκυριά, με το σκεπτικό ότι η μέση τιμή ενέργειας στη χονδρική μηνός Ιανουαρίου αναμένεται να κλείσει λίγο χαμηλότερα σε σχέση με του Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει μεν, ισχύει όμως ταυτόχρονα ότι μειωμένες κατά 15% ήταν οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στα νοικοκυριά και τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι η τιμή της ενέργειας είχε σημειώσει μικρή αύξηση τον συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο.
Δικαιολογίες και αλήθειες
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απλά η κυβέρνηση, φοβούμενη την εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού που τον Δεκέμβριο 2021 ξεπέρασε το φράγμα του 5%, θέλει να συνεχίσει να επιδοτεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, με την ελπίδα ότι θα συγκρατήσει την ακρίβεια στην αγορά, και προκειμένου να μην αυξήσει πολύ το συνολικό κόστος του μέτρου των επιδοτήσεων στο ρεύμα, προχωρά μήνα το μήνα στο ψαλίδισμα των επιδοτήσεων προς τα νοικοκυριά.